Om oss

Katterna mår gott i kattgården.

IC S*Bundie's A Taste of Honey som vi fick ha i 18 år. Bilden tagen i Molde under en utställningshelg.

Underbara Tindra i full päls.

Misha kikar förvånad fram bakom Pelargonerna.

Katteriets yngsta katt Gloria.

Utfodring av gräs, dom betar som kossor! 

S*Agoros blev godkänt som stamnamn 2007 och jag var både glad och stolt att få det grekiska ordet för silver som katteriets namn. Jag som är stamnamns innehavare och ägare till katterna heter Maj-Lis Holmgren och vi bor i Östersund i Jämtland. Intresset delas med katternas "husse" Anders som med allt tålamod i världen hjälper till med skötsel, (kliver ofta upp mitt i natten för att mata katterna med älgkött!) logistiken i samband med utställningar och resandet med katterna som alltid får följa oss. Barnbarnet Tove är som en delägare och finns alltid i närheten både som ovärdelig hjälp med all skötsel, hon är kattvakt och kattungeskötare och vill gärna hjälpa till vid utställning. Toves bror Ville hjälper också gärna till! Barnen pysslar med kattungarna som blir trygga i deras famnar.

Min dröm att få vara med om kattungefödsel och uppleva allt kring parning och dräktighet började sedan jag blev ägare till S*Bundie's A Taste of Honey - en sköldpadd-vit Harlekin Perser som blev min efter kärlek vid första ögonkastet. Vi försökte para henne men hon godkände inte den hane vi tyckte var passande, vi provade vid två löp att låta dom "dejta" och få chansen till romantik men hon sa bestämt ifrån. Honey fick senare en kompis i S*Storsjön's Bonnie Taylor - en blåmaskad Colourpoint Perser som var en underbar katt och min andra stora kärlek. Det blev inga parningsförsök med henne. Bonnie blev bara 11 år, det var mycket smärtsamt att ta bort henne.

När Bonnie hade lämnat oss ville jag förvekliga min dröm och sökte efter en vacker och frisk Perserhona och S*Smaragdsjön's Prinses Tindra blev min. En tid därefter köpte jag S*Ma'Chilla's Misha som skulle bli Agoros' avelshane, Tindra och Misha fick några kullar sedan fick Misha bli en glad kastrat.

Det har varit spännande att starta med en kattuppfödning. Katterna är fantastiska djur och att få vara deltagare med ena foten i deras värld är en otrolig upplevelse. Deras instinkter och klokhet tillsammans med all tillgivenhet man får ger en djup vördnad för katten som ett unikt djur. När man sedan blir inbjuden att stryka en stor dräktig mage och blir ombedd att gosa och delta i väntan på kattungarna blir man varm om hjärtat. När det sedan är dags för födsel och man tacksamt får hjälpa till med allt vad det innebär kommer man nära honan känslomässigt. Sen kommer både oro och glädje i att följa katt-mammans omsorger som också ger en förundran över honans potential.

Allt har sin tid och allt förändras. Kattfamiljen består just nu av sex mycket trevliga djur som är härliga individer och lätta att leva med.

Chinchilla Persern är en gudomligt vacker katt och är min absoluta drömkatt. Min prioritering i aveln är att föda upp vackra och friska katter som är trevliga och trygga. Jag vill värna om Chinchilla Perserns öppna look med en nos som ger ansiktet harmoni och ett vackert uttryck och med naturlig plats för nosens funktion. Ett ideal med ett kattansikte utan nos och med den sk ultra-typade looken är inget vi strävar efter, vi vill behålla det som är bra och förbättra dom svagheter som finns.

Att bedriva kattavel innebär ett stort ansvar. Min inställning är att man ska förvalta ett djurs egenskaper med varsam hand särskilt med persern som är en av våra äldsta raser men det gäller också andra kattraser. Med sorg i hjärtat ser jag hur den vackra persern i alltför många fall blivit förändrad genom avel till en katt med en bulldoggs utseende och konsekvensen blir att katten får trånga andningsvägar vilket jag anser vara en etiskt fråga som verkligen bör diskuteras. Vad som nu är rastypiskt när det gäller persern är oklart då FIFE har sina regler men fria tolkningar är publicerade genom SVERAK:s "Våra Katter" och ger en inte helt sanningsenlig bild av vad som är typiskt för Persern.

Katterna hos Agoros är vackra, friska, PKD-fria och mycket trevliga katter, honorna har varit duktiga mammor med lätt att föda och det är en fröjd att leva med dessa katter. Agoros katteri kan med stolthet se tillbaka på dom kattungar som fötts hos oss och ser fram emot flera friska fina kullar och kontakt med nya trevliga kattintresserade.

Genom Agoros avel och uppfödning vill vi på olika sätt motarbeta oseriös avel, vi vill värna om god katthållning för raskatter såväl som huskatter men framförallt öka statusen hos den här gamla rasen.

Ha en trevlig stund hos Agoros!

Maj-Lis Holmgren


.