Varför köpa dyr raskatt?

Varning för oseriösa säljare!

Det är några saker som man som köpare ska vara medveten om:
* En katt utan stamtavla är en huskatt, ingenting annat, det spelar ingen roll hur mycket raskatt föräldrarna är eller hävdas vara, en katt utan stamtavla är och förblir en huskatt. Och utan stamtavla vet man inget om föräldrar och släktskap.


* En huskatt får inte livförsäkras för mer än 1500:-, därför ska du inte betala mer för din huskatt och då ska de vara vaccinerade x2, id-märkta och veterinärbesiktigade.

* Två långhåriga katter kan INTE få en korthårig unge, var uppmärksam på detta! Om en enda unge i kullen är korthårig, ja då kan det möjligen ha skett en mutation. Men att flera kattungar normalt blir korthåriga efter två långhåriga föräldrar är en genetisk omöjlighet och ett sätt att lura köpare betala mer för påstådda raser i en kattunge vilka egentligen inte existerar.


* Det finns ingen ras som heter Norsk skogskatt, men ofta kallas så gott som alla långhåriga huskatter för skogskatt. Den äkta varianten heter Norsk Skogkatt.


* Huskatten finns naturligt i alla hårlängder, att en huskatt är långhårig innebär inte att den har raskatt i sig.


* Observera att en uppfödare som har mer än en ras hemma och råkar ut för en tjuvparning mellan dessa raser kan och skall registrera dessa.


Vilka knep använder bedragarna då för att lura dig att köpa oregistrerat?* En del hävdar att katten säljs oregistrerad för att ägaren inte är med i någon kattklubb men det kostar endast ca 350:-/år att vara med i en kattklubb. Alla som föder upp måste vara med i kattklubb, inte bara för att kunna registrera kattungar och få stamtavla utan också för att kattklubbens uppgift är att se till att den enskilda uppfödaren följer de regler och förordningar som finns. En uppfödare som inte är med i en kattklubb kan mycket väl vara utesluten pga. att denne inte skött sig. Är det någon du vill anförtro 2-5000:-?

Det finns uppfödare som väljer andra förbund eller helt står utanför, en anledning kan vara (obs: finns uppfödare som är seriösa och väljer bort SVERAK av egna skäl) att man då "kör sitt eget race" och inte vill ha några regler att följa. Där har man som köpare knappast några rättigheter och inget skydd, annars gäller Konsumentverkets regler och Konsumentköplagen.


* En vanlig ursäkt är att katterna säljs utan stamtavla för att fler ska ha råd med en raskatt men enligt ovan: en katt utan stamtavla är en huskatt och ingenting annat.

*En registrering (alltså stamtavla) kostar 300:- att få ut, det är inte en stor kostnad och definitivt inte något som förklarar varför man sänker priset med ett par tusen? Man ska absolut fråga sig varför.


* Ibland säger de sig sälja oregistrerat därför att en eller båda föräldrarna är oregistrerad och därför kan de inte registrera ungarna, vad beror det på? En orsak kan vara att den ena eller kanske ingen av föräldrarna ens är raskatt, uppfödaren har kanske själv blivit lurad från början och fortsätter sen på samma sätt av okunskap eller allmänt dålig katthållning.


* Ytterligare en orsak till att vara mycket försiktig med att köpa oregistrerat är att avelskatterna kan ha fel eller sjukdomar som man inte ska avla på, och det kan vara en orsak till att uppfödaren inte får ta kull på katten och löser detta genom att låta bli att registrera ungarna, katten har alltså avelsförbud. Var medveten om VAD det är du köper, undersök, fråga, läs och titta runt på hemsidor och ge dig själv kunskap om katthanteringen som ibland är under all kritik.

Se inte bara det billiga priset och det söta kattansiktet.

Om kattungen sägs vara besiktigad, var kritisk att det verkligen är en veterinär som utfärdat besiktningsintyget och kräv att se vaccinationsintyg. Varje kattunge ska vara vaccinerad vid leverans. Det finns bedrägeri bland uppfödare då man hävdar att vaccinationer bara är ett sätt för veterinären att tjäna pengar (det är oftast tvärtom, uppfödaren är den som gör allt för att tjäna på sin affär oavsett djurets kondition) och om en uppfödare vill "bli av" med en svag och underutvecklad unge kanske man inte lägger ut pengar för en vaccination. Köparen ska ifrågasätta och aldrig köpa en kattunge utan att vara säker. Transportsättet avslöjar också uppfödarens inställning till djuren. Det finns personer som skickar sina kattungar i pappkartonger förslutna med tejp och lufthål i locket och transporterade med lastbil. Hur har den kattungen haft det under sin första tid?

Än en gång: Ställ frågor, be om intyg och köp inte kattunge för att den annonseras billigt på Blocket.

En huskatt är en alldeles unik och underbar katt precis som alla våra andra underbara katter. Den har sina egenskaper som man får ta hänsyn till liksom alla raser har sina. Föräldrarna kommer troligen inte att vara testade, så var medveten om att det är en risk du tar, du kommer inte att få livförsäkra katten för mer än 1500:- vilket i sig kan vara helt ok, bara du vet om det och själv tycker det är ok. Du ska göra ett medvetet val och inte bli lurad.

Allför många katter har en dålig tillvaro hos sk uppfödare, nåt som vi med alla medel ska försöka motarbeta och kattungar säljs billigt som en inkomstkälla. Det kan handla om rent bedrägeri, dålig djurhållning- djurplågeri, falskt intygande, felaktig information och undanhållande av sjukdom. Om vi inte är observanta kan dessa personer fortsätta sin verksamhet med djur som lider och kattköpare som blir lurade.

Har du några frågor så hjälper jag gärna till att svara på dem så gott jag kan!

Skriv din text här ...